Et refinansieringslån kan gi deg mange tusen ekstra å rutte med

Har du forbrukslån? Hva med kredittkortgjeld? Trolig har du flere større og små lån som tapper kontoen din for mange penger hver måned.

Blant nordmenn i alderen 35 til 44 år har nesten halvparten en eller annen form for usikrede lån. Slik som forbrukslån. Eller utestående gjeld på kredittkortet.

Du kan redusere de månedlige utgiftene. Et refinansieringslån kan spare deg for mange tusen kroner i året. Men før vi ser nærmere på denne lånetypen skal det handle om den vanligste formen for refinansiering.

Stille sikkerhet (pant) i eget hjem

Eier du boligen din? Er den vesentlig mer verdt enn hva du har i lån? Da kan banken din gå med på å bake forbruksgjelden inn i huslånet.

Er målet ditt mer å rutte med i måneden? Da er dette den beste måten å refinansiere på. For huslånsrentene er veldig mye lavere enn renter på forbrukslån og kredittkortgjeld.

Bare husk at den samlede rentekostnaden kan bli høyere. På lang sikt. Grunnen er den lange nedbetalingstiden mange har på huslånet.

Mer renter

Mange, som eier sin egen bolig, sverger til refinansiering av boliglånet for å få bukt med forbruksgjeld. For man kan få mye mer til overs hver måned. Men den totale rentekostnaden kan gå i taket.

La oss si at du har 35.000 i små og store forbrukslån.

  • Gjelden bakes inn i huslånet. Rente: 3,21 % – Nedbetalingstid 18 år. Rentekostnad: 10.951,-
  • Du tar opp et refinansieringslån i stedet: Rente 14,43 % – Nedbetalingstid: 3 år. Rentekostnad: 7.792,-

Du må så klart betale mer per måned med et refinansieringslån. Men det totale rentebeløpet blir mindre. Og du blir kvitt gjelden mye raskere.

Refinansieringslån

Et refinansieringslån er alternativet til å bake smålån inn i boliglånet. Det passer godt hvis du ikke har et hus eller en leilighet du kan bruke som sikkerhet.

Og selv om du har et boliglån du kan bruke, kan refinansieringslånet fortsatt være aktuelt. Fordi de samlede renteutgiftene kan bli lavere.

Et refinansieringslån er i realiteten et forbrukslån. Men forteller du bankene at du akter å bruke det på å kvitte deg med dyrere gjeld, kan du få en bedre rente. Og mer å rutte med i måneden.

Spar mange tusen

La oss leke litt med tall igjen. Vi later som at du har ett forbrukslån. Og to kredittkort med utestående gjeld på begge. Når du stiller opp gjelden i en liste, ser den slik ut.

  • Forbrukslån: 26.000,- Rente: 16,43 % – Månedlig kostnad: 728 kroner.
  • Kredittkort 1: 9.000,- Rente: 24,32 % – Månedlig kostnad: 842 kroner.
  • Kredittkort 2: 5.500,- Rente: 31,18 % – Månedlig kostnad: 529 kroner.

Til sammen har du låneutgifter for 2.099,- hver måned.

Kan være en klok løsning i mange tilfeller

Vi later altså som at du har flere mindre lån uten sikkerhet, som du betaler ganske mange penger på i måneden. 2.099 kroner for å være eksakt. Men hva skjer hvis du tar opp et refinansieringslån for å bli kvitt gjelden?

  • Samlet gjeld: 40.500,-
  • Effektiv rente refinansieringslån: 14,32 %
  • Nedbetalingstid: 4 år

Dette gir deg en månedlig lånekostnad på 1.095 kroner. Du vil med andre ord spare mer enn 1.000,- i måneden med refinansieringslånet. Eller over 12.000 kroner i året.

Søk hos flere

Det finnes mange banker som kan gi deg et refinansieringslån. Og du vil garantert oppleve at det er forskjeller mellom dem. Ikke minst når det gjelder hvor god rente du kan få. Derfor bør du søke om lån hos flere av dem.

Eller du kan la en lånemegler gjøre jobben. Kostnadsfritt. Velger du denne løsningen holder det å sende én søknad til megleren. Han eller hun vil deretter hente inn tilbud fra mellom 10 og 20 banker på dine vegne.